Vad är ett webbhotell?

Home » Vad är ett webbhotell?

Vad är ett webbhotell

Vad är ett webbhotell? Det är en fråga som många ställer sig när man funderar på att starta sin första hemsida. Kortfattat kan man säga att ett webbhotell är en stor server som fungerar som förvaring för dina hemsidor och all data som finns på hemsidorna. Allt från bilder, HTML filer, dokument och videor lagras där. Denna server är aktiv hela tiden eftersom din hemsida ska synas dygnet runt.

Denna server tillhandahålls av webbhotellet som du har din hemsida och ditt domännamn hos. Webbhotell används av både privatpersoner och företag som vill ha en hemsida på internet som fungerar och är aktiv dygnet runt. När du ställer dig själv frågan: Vad är ett webbhotell? – då förmodar vi att du har planer på att skapa en hemsida eller skaffa ett domännamn. Här kommer vi att gå igenom mer detaljerat vad ett webbhotell är, hur det fungerar och vilka alternativ det finns för dig som vill skaffa ett bra webbhotell.

Din hemsida måste vara aktiv hela tiden – dygnet runt

Hela poängen med ett webbhotell är att din hemsida ska kunna vara aktiv hela tiden och synas dygnet runt. Just därför är det viktigt att denna server fungerar felfritt. Alla webbhotell har olika mycket upptid som det kallas. Upptid är ordet som beskriver stor del av tiden som webbhotellets server ligger uppe. För ett bra webbhotell så räknar man med en upptid på minst 95%. En lägre procentandel än det kan göra att din hemsida går ner ofta och du kan förlora potentiella kunder eller försäljning på det. Därför är det viktigt att se till att webbhotellet du väljer har bra recensioner och betyg, samt gå igenom vilka tjänster och de erbjuder.

Vad är ett webbhotell?

Hur skaffar man ett webbhotell?

Om du undrar hur man skaffar ett webbhotell så är du förmodligen intresserad av att skapa en hemsida för ditt företag eller som en privat hobby. Oavsett vilket så tänkte vi förklarar så enkelt som möjligt hur du går tillväga för att skaffa ett webbhotell på nolltid. Det första man ska göra när man letar efter ett webbhotell är att jämföra olika leverantörer då det kan skilja sig en hel del mellan dem. Olika webbhotell har olika paket, priser och villkor. Allt beror på hur mycket utrymme du behöver till dina hemsidor, hur många domännamn du vill ha samt kan det vara bra att fundera på om du ska ha andra saker som e-postadresser bland annat.

Så, börja med att göra en jämförelse av olika webbhotell och försöka hitta det webbhotellet som passar dina behov. Här hittar du vår lista med de bästa webbhotellen på den svenska marknaden. När du jämför, var noga med att kolla så att webbhotellet erbjuder bra priser för de tjänster du är i behov av, att det är lätt att använda (Framgår i våra recensioner), om de har snabba servrar eftersom det är viktigt för att din hemsida ska ladda snabbt, samt att det är enkelt att göra en användare och logga in hos webbhotellet.

Välj webbhotell efter dina behov

Beroende på hur stort ditt företag är, eller hur stora planer du har med dina hemsidor så ska du alltid välja webbhotell efter dina behov och krav. Du kanske endast vill ha en hemsida och då krävs det inte speciellt mycket för att skaffa det på ett enkelt sätt.

Vi kan rekommendera Inleed webbhotell till dig som endast vill skapa en webbplats eller ett fåtal. Inleed webbhotell är perfekt för privatpersoner eller småföretagare med mindre projekt, och framförallt är det väldigt billigt. Faktum är att de erbjuder ungefär samma saker som många av de större aktörerna. Några av dess är exempelvis One.com, Loopia, FS Data eller Oderland.

E-post och e-postadresser hos olika webbhotell

När det kommer till webbmail och e-post hos webbhotell så är det en tjänst som de ofta erbjuder även i de minsta paketen de har. Det finns dock en del webbhotell som inte inkluderar webbmail i sina billigaste paket, utan man måste istället uppgradera till ett större paket eller köpa det som en extra tjänst. Hos exempelvis Miss Hosting så ingår det obegränsat antal e-postadresser även i det minsta paketet. Här får man själv känna hur stort behovet för denna tjänst är.

Webbmail hos webbhotell

Domäner & Domännamn hos olika webbhotell

En annan sak som man behöver till hemsidan är ju såklart ett namn. Ett namn för din webbplats kallas för domännamn. Man kan i princip välja vilket domännamn man vill till hemsidan. Men eftersom internet är fullt av webbplatser, och du har en hemsida dit kunder kommer så kan det vara bra om du tar ett namn som är förknippat med det du gör. Då kan potentiella kunder, användare och besökare känner igen hemsidan. Annat som är bra att tänka på är att andra måste vara enkelt att hitta din hemsida när de gör en sökning på sin mobil eller dator.

Det kan även vara så att det domännamnet du väljer kanske är upptaget, då får man fundera ut en ny domän. Som nämnt, internet är fullt av webbplatser och domäner som är fulla av innehåll av olika slag. Så det kanske inte alltid är så enkelt att hitta det domännamn som du är ute efter. Att ha en egen webbplats är för många väldigt värdefullt, därför ska man alltid försöka ta ett bra namn direkt.

När du tar ditt första steg mot en egen webbplats så är det smart att köpa den domän du vill ha, inklusive tillhörande toppdomäner. Detta är bara för att skydda ditt namn så ingen annan tar ditt domännamn men med en annan toppdomän.

Hitta ett ledigt domännamn

Det kan även vara så att det domännamnet du väljer kanske är upptaget. Internet är fullt av webbplatser och domäner som är fulla av innehåll av olika slag. Så det kanske inte alltid är så enkelt att hitta det domännamn som du är ute efter. Att ha en egen webbplats är för många väldigt värdefullt, därför ska man alltid försöka ta ett bra namn direkt.

När du tar ditt första steg mot en egen webbplats så är det smart att köpa den domän du vill ha, inklusive tillhörande toppdomäner. Detta är bara för att skydda ditt namn så ingen annan tar ditt domännamn. Men med en annan toppdomän för att kopiera sidan och publicera liknande innehåll eller information.

Vad kostar ett domännamn och hur skaffar jag ett?

Priserna för en domän eller ett domännamn varier en del beroende på var du köper det. Men man kan säga i runda slängar så ligger ett domännamn mellan 49 – 300 kronor. Det beror oftast på om det är en .com, .nu, .net, .org, .info, eller en .se domän. Vi har en bra och enkel lista över domännamn och priser som gör det enkelt för dig som besökare att hitta information och till din webbplats.

Även mer tjänster finns tillgängliga för köpa och registrering av domännamn. Man kan köpa ett domännamn genom en domänregistrator som exempelvis Domanregister.se eller Namecheap.com. Så det är alltså inte bara webbhotell som registrerar domäner, det finns andra sätt också som vi nämnde ovan.

Vad är ett webbhotell?

Sammanfattningsvis om Webbhotell och domäner

Vi på svenskawebbhotell.nu hoppas att vi har kunnat ge dig ett bra och simpelt svar på frågan: Vad är ett webbhotell?. Som vi förklarade i början så är ett webbhotell den server och plats som lagrar din egen hemsida. Vilka tjänster du väljer till ditt webbhotell väljer du själv. Ta en titt runt på vår sajt när du sitter vid din mobil eller dator för välja webbhotell eller webbserver. Servern som lagrar all din data är grunder för att din hemsida ska fungera korrekt.

Se till vilka funktioner du behöver använda dig av, tänk dig sidan från dina besökare synvinkel och bygg upp den på ett välstrukturerat sätt för att öka dina chanser bland alla andra sajter på internet. Och kom ihåg, att använda sig utav en jämförelsesajt som våran är bara fördelar.

FAQ – Vad är ett webbhotell?

Vad är webbhotell?

Ett webbhotell är en server eller flera, som lagrar din hemsida och din data

Hur skaffar jag ett webbhotell?

Kolla in vår sida med listan över webbhotell och välj ett som passar dig och dina behov bäst. När du kommer vidare till webbhotellets sida kan du enkelt göra en beställning av det paketet du är intresserad av.

Hur mycket kostar ett webbhotell?

Priserna på webbhotell variera mellan leverantörerna. Men för att ge ett svar så ligger priserna mellan 10 – 400 kronor per månad. Allt beror på vilket webbhotell och hur stort paket man väljer.

Vilket är det bästa webbhotellet?

Det är svårt att svara på, men några exempel på bra och erfarna webbhotell är Inleed Webbhotell, One.com, FS Data och Loopia.

Flera webbhotell samtidigt?

ja det går hur bra som helst.