VPN

Home » VPN

Vad är VPN?

Många frågar sig säkert: Vad är vpn? här försöker vi förklara så enkelt som möjligt vad vpn är. Ett Virtuellt privat nätverk förkortat VPN är ett nätverk som användare kan koppla upp sig mot för att dölja sin IP-adress och surfa anonymt. Det finns många bolag som erbjuder VPN till olika priser. Oftast ligger priset för tjänsten mellan 60-150 Kronor/månad. Man kan välja att manuellt koppla upp sig mot en specifik server i ett visst land, eller så kan man låta VPN programmet ansluta till den bästa servern för dig. VPN används av flera olika anledningar men syftet är detsamma, att dölja den verkliga IP.adressen.

När kan man använda VPN?

Det finns många användningsområden. Man kan exempelvis använda sig av VPN om man vill titta på Netflix eller andra streamingtjänster om man som svensk är i utlandet och vill ha åtkomst till svenska utbudet. Eller vice versa om man är hemma i Sverige och vill ha exempelvis ha utbudet som endast finns tillgängligt i USA eller ett annat land.

Andra användningsområden är exempelvis om man vill använda sig av en tjänst som är blockerad från den plats man befinner sig på. Om man inte befinner sig i Sverige och vill komma åt en sida eller tjänst som är blockerad från utlandet så kan man använda sig av VPN.

Är det lagligt?

Att använda sig av VPN är helt lagligt, även om det är något många myndigheter i världen ogillar så finns det inget de kan göra åt saken i dagsläget. Varför myndigheter är emot användandet är för att det används av många kriminella organisationer och personer för olagliga syften. Exempelvis är det många som beställer droger och andra olagliga saker på nätet.

Hur använder man VPN?

Att använda sig av ett Virtuellt privat nätverk är enkelt och smidigt. Du väljer först vilken leverantör du vill ha. De är ganska lika varandra förutom att priset skiljer sig åt en del. När du har valt vilken leverantör du vill ha så laddar du hem mjukvaran på datorn och installerar den. Efter du installerat och startat så får du välja en server och ett land som du vill ansluta till.

Du kan antingen välja manuellt eller låta programmet välja automatiskt åt dig. Om du låter programmet välja automatiskt så väljer det den bästa servern med bäst anslutning baserat på din plats. Om du vet vilken server och vilket land du vill ansluta till så kan du välja manuellt istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *