VPS

Home » VPS

Vad är VPS?

Du har säkert hört förkortningen VPS (virtual private server) någon gång men kanske inte har full koll på vad det är? Här förklarar vi så enkelt som möjligt vad VPS och dess koncept är.

VPS är en förkortning av virtual private server eller virtuell privat server som det heter på svenska. Det betyder alltså en server som är helt virtuell.

Med virtuell server menas att det inte handlar om något som drivs rent fysiskt, utan en virtuell motsvarighet som finns på en fysisk servers någonstans. Ett exempel för en virtuell privat server är att ha en webbserver. Även inom dataspel använder man virtuella servrar flitigt som exempelvis Minecraft som är väldigt populärt. Det finns självklart en hel del andra användningsområden för VPS.

Prisvärda VPS-leverantörer

Miss Hosting
 • VPS från 68kr/månad
 • 3 olika paket att välja mellan
 • 1-24 Månader bindningstid
 • Datacentraler på 5 olika platser världen över
 • Gratis migrering av dina webbplatser

Betyg: 5 av 5.

Loopia
 • VPS från 279kr/månad
 • Ingen uppsägningstid
 • Egen IP-adress (IPv4 och IPv6)
 • 1 000 GB trafik per månad
 • 50 GB Hårddiskutrymme

Betyg: 5 av 5.

Inleed Webbhotell
 • VPS från 249kr/månad
 • Intel Xeon 2 kärna
 • 3 olika paket att välja mellan
 • 8-32 GB RAM
 • Direct Admin

Betyg: 4 av 5.

Funktioner och användningsområden

Några av de största fördelarna med att använda en VPS är möjligheten att enkelt kunna konfigurera sin VPS precis som man vill. Det gäller både serverns inställningar som form av antal processorer, mängden diskutrymme och hur mycket minne servern ska ha.

Ofta får man även möjligheten att skala dessa specifikationer upp eller ner löpande utifrån dina behov. Man kanske exempelvis vill skala upp en VPS med en viss mängd arbetsminne, säg 3 GB. Om man senare märker att inställningen man använder på servern skulle fungerat bättre med t.ex. 6 GB arbetsminne. Då är det vanligtvis väldigt enkelt att via en kontrollpanel som är webbaserad skala upp minnet till just 6 GB. Dock så blir ju den löpande kostnade högre ju mer man skalar upp sin VPS.

Prisvärda VPS leverantörer

Miss hosting VPS

VPS-tjänster är framtagna för att vara ett bra substitut till den som har höga krav gällande servrar. Även snabbhet, stabilitet och möjligheten att administrera sin egen server gör det till en väldigt bra lösning för många.

En annan fördel är att kostnaden för VPS har sjunkit drastiskt de senaste åren. Detta gör att du kan använda dig av virtuella servrar för en relativt låg kostnad, beroende på hur höga krav du har på minne etc. Men överlag så är det ett väldigt prisvärt alternativ till både webbhotell och en dedikerad server.

Det finns absolut fler fördelar med en virtuell server än att det är låga priser. Om man jämför med exempelvis dedikerad server så är en virtuell server betydligt billigare att ha. Andra fördelar är att du betalar endast för det du använder, du har alltid full kontroll över din server samt att det är väldigt enkelt att uppgradera servern efter egna behov. Nedan så har vi tagit fram de leverantörer vi anser vara mest prisvärda.

Fördelar med en virtuell server

Om man jämför en virtuell server med ett webbhotell så finns det ganska många fördelar med en VPS. Den största fördelen är att man faktiskt kan använda alla resurser som har beställt och betalt för. Med det menar vi att om man har beställt VPS med säg 4 GB, då får man utnyttja allt till skillnad från ett webbhotell där det totala minnet delas med alla andra på webbhotellet.

Ett exempel är att en stor kund med en krävande hemsida lätt kan dra ned kapaciteten och tillgängligheten för de andra gästerna hos webbhotellet. Då det endast är du som styr din virtuella server så kan detta aldrig ske med en VPS. Ett bra område där en virtuell server lämpas sig bra är om man ska publicera en hemsida som alltid behöver ligga uppe och kan hålla de resurser som krävs för den mängd besökare som man har på sin hemsida. Om man sedan behöver mer lagringsutrymme eller kapacitet kan man som vi tidigare nämnt enkelt skala upp sin virtuella server.

En annan fördel är att en VPS är väldigt lätt att anpassa till precis vad du behöver. Du kan själv välja operativsystem för din virtuella server. Det gör att du kan skräddarsy servern med de program, script och funktioner som just du behöver för att kunna driva din hemsida så smidigt som det bara går.

I dagsläget så finns det flertalet webbhotell som erbjuder virtuella servrar med stora anpassningsmöjligheter, så att det ska passa alla typer av kunder. Priserna för en virtuell server brukar börja på cirka 200 kronor per månad, ibland lägre om man väljer ett billigare alternativ. Dock får man räkna med begränsat ramminne och lagringsutrymme vid de billigare alternativen.

När bör man använda sig av VPS?

Skaffa VPS

VPS är inte fullt ut en dedikerad server, men inte heller hosting som delas utan kan ses som ett mellanting. Att flytta över innehåll till en dedikerad server kostar en hel del pengar och då kan det vara ett bra alternativ att använda sig av VPS istället. De flesta webbhotell erbjuder VPS och har tekniker som kan hjälpa dig med flytten och migrering. En VPS har också betydligt högre prestanda och mer resurser än vad delad hosting kan erbjuda.

VPS finns tillgängligt för både Windows och Linux vilket gör det enkelt att hyra oavsett vilket operativsystem man använder. Om man inte har några kunskaper gällande VPS så erbjuder många webbhotell något som kallas för Managed VPS vilket innebär att ditt webbhotell sköter allting åt dig gälladnde installationer, uppdateringar och migrering för din VPS samtidigt som du har full support dygnet runt om problem skulle uppstå. Det kostar en liten extra slant men å andra sidan så sparar du mycket tid och slipper bekymmra dig om du inte har kunskaper kring VPS.

Så, om du inte helt är i behov av en dedikerad server men kännar att standard hosting inte räcker till så är det läge att skaffa cloud VPS från ditt webbhotell. Om du inte riktigt vet vad du behöver eller hur man kommer igång så kan du kontakta supporten på ditt webbhotell så hjälper dem dig med allt du behöver.

VPS & SEO

När det kommer till SEO så är en virtual private server eller VPS ett bra alternativ. En VPS kan ge dig bättre förutsättningar när du arbetar aktivit med SEO eftersom att du kan ha en stor mängd domäner på din server, exempelvis om du sköter domän hosting åt kunder eller har flera hemsidor som du själv driver. Eftersom en VPS-server är din egen server så är laddtiderna för webbplatser också snabbare vilket såklart är positivt för SEO och rankningen på Google. Det gäller även för utrymmet som du har på din VPS, du kan alltid utnyttja allt utrymme till skillnad från om du har delad hosting då du endast kan utnyttja en liten del av resurserna.

VPS i Sverige och hos svenska webbhotell

VPS Sverige

Att ha en svensk levarantör med servar i Sverige är alltid en fördel, oavsett om det gäller VPS, webbhotell, dedikerad server eller någon annan typ av hosting. Anledningen till detta är att om din host har sina datacenter eller serverhallar i Sverige så har du oftast en betydligt högre hastighet på dina hemsidor samt högre driftsäkerhet. De flesta webbhotell som erbjuder VPS har även full kontroll dygnet runt över sina servrar och erbjuder support och teknisk felsökning om problem skulle uppstå.

Det gör att du har mer frihet och inte behöver tänka på att underhålla den server eller de tjänster du hyr genom ditt webbhotell. I listan ovan kan du välja den VPS leverantör som passar dig utifrån pris och utbud. VPS kan användas av både privatpersoner och företag som vill ha egna servar och full kontroll genom sitt webbhotell.