Bästa webbläsaren

Home » Webbhotellsbloggen » Bästa webbläsaren

Bästa webbläsaren

Vilken är den bästa webbläsaren? När man surfar på internet så vill man ju såklart ha en webbläsare som fungerar smidigt och går snabbt, men webbläsaren bör även vara säker att använda. De tre webbläsare som används mest i Sverige är Google Chrome, Mozilla Firefox och Microsoft Edge, med Chrome som nummer ett. Varför just de webbläsarna är populärast beror på några olika anledningar som har med hastighet, säkerhet samt operativsystem att göra.

Eftersom webbläsaren är en mjukvara som används väldigt ofta så är det viktigt att den är säker och smidig.

Beroende på vilken webbläsare du använder så kräver de olika mycket resurser av den enheten du surfar på. Det finns även webbläsare som erbjuder en komplett lösning med säkerhetsverktyg för att skydda din identitet när du surfar online.

Den mest använda webbläsaren är Google Chrome, men den kräver dock en hel del RAM minne från din dator. Detta medför att prestandan kan bli något långsammare. En rekommenderad webbläsare är Mozilla Firefox, den är lätt för din dator att använda och har bra säkerhet.

Den har också verktyg som hindrar tredje part från att komma åt din integritet. Nedan går vi igenom de tre ovannämnda i en lista över bästa webbläsaren mer i detalj gällande funktioner och säkerhet.

Google Chrome

Webbläsaren som erbjuder det mesta men som kräver mycket prestanda och minne från din enhet

Google Chrome

Google Chrome är webbläsaren som människor använder mest, dock så använder den relativt mycket RAM minne från din enhet. Det som är bra med Chrome är dock att det är en webbläsare som erbjuder stora möjligheter att expandera den och att använda många olika tillägg. Chrome introducerades den 2 september 2008 som den första versionen av en egenutvecklad webbläsare. Den blev snabbt populär bland internet-användare och har sedan dess ökat stadigt i popularitet och användning.

Chrome är överlag en riktigt bra webbläsare som erbjuder många bra funktioner, bibliotek med tillägg, synkning och olika plattformsstöd. Det finns även många bra alternativ och verktyg för webbutvecklare integrerat. Webbläsaren har också många smarta funktioner inbyggt som exempelvis varning för läckt e-post och säker DNS-sökning, dessutom blockerar den en hel del farliga skript och bilder.

Många fördelar med Google Chrome

En annan sak som Chrome erbjuder som ofta är väldigt uppskattat är  WebXR API för AR och VR, vilket gör den ännu mer populär. Även komforten och användningen av Chrome är väldigt behaglig. Webbläsaren har ett mörkt läge som gör surf på nattetid betydligt behagligare för ögonen. Sammanfattningsvis så tycker vi att Google Chrome är en fantastisk och snabb webbläsare med många bra alternativ som ofta är expanderbara vilket ger en riktigt bra multiplatformslösning.

Det som vi anser webbläsaren gör mindre bra är att den kräver en hel del prestanda och minne. Google vill också ha en hel del åtkomster gällande ditt privatliv och din integritet i jämförelse med många andra webbläsare. Du kan ladda ned Chrome gratis till windows och linux här.

Mozilla Firefox

Mozilla är den klart bästa webbläsaren för skydd av integritet och användarupplevelse

Mozilla Firefox

Firefox första utgåva släpptes så tidigt som den 23 september 2002. Sedan dess har det utvecklats till en flexibel webbläsare med ett otroligt bra integritetsskydd för sina användare. För windows användare back in the days så var Firefox ett väldigt populärt val av webbläsare redan då den introducerades även om den var långt ifrån vad den är idag. Sedan den släpptes så har den fått en hel del uppdateringar och den senaste versionen som är version 72 är har gjort Firefox speciellt bra.

För att nämna några saker som är riktigt bra med denna webbläsare så kan vi börja med en av de mer uppskattade funktionerna som är blockering av popup-fönster. Webbläsaren blockerar popup-fönster som man inte vill ha per automatik vilket gör att man slippper irriterande spam och reklam. Den ger dig även varningar om din e-postadress skulle ingå i ett dataintrång.

Egensajt

En uppdaterad webbläsare

Det är dock inte bara PC-användare som kan dra fördel av den senaste uppdateringen. För de som använder mac så är en god nyhet mozillas bild-i-bildvideoläge som introducerades i den senaste versionen. Likt en del andra webbläsare så är Mozilla väldigt anpassningsbar oavsett operativsystem. Webbläsaren erbjuder också en mängd olika synkroniseringsalternativ från olika plattformar. Till skillnad från Chrome så är den betydligt mildare när det kommer till användning av minne. Det gör att den fungerar smidigt och stabilt även på en enhet med mindre prestanda.

Innan Mozilla släppte sin senaste uppdatering så hade de börjat halka efter en aning i jämförelse med andra webbläsare som Edge och Chrome, men som tur var fick man ordning på detta i den senaste releasen och därmed ligger Firefox i toppen återigen. Dock så känns framtiden för Firefox lite skakig med anledning av interna problem och ändringar i företaget. I början av förra året så sades en stor del av deras team upp och bolaget kämpar även ekonomiskt.

Våran förhoppning är att Firefox ska finnas kvar som webbläsare och fortsätta vara på samma nivå som den är idag. Till och med kunna jämföras med sina största konkurrenter som Google Chrome och Microsoft Edge. Du kan ladda ned Mozilla gratis till windows och linux här.

Microsoft Edge

Supersnabba webbläsaren från Microsoft som ger dig allt du behöver och gärna talar om det

Microsoft Edge

Edge är webbläsaren från Microsoft som i snitt är den mest använda standardwebbläsaren, med standardwebbläsare menar vi att det är den webbläsaren som ligger som standard på de flesta PC och MAC-datorer, precis som Microsoft vill ha det. Det är dock inte alla som väljer att fortsätta med Edge och istället går över till en annan webbläsare. Men för de som väljer att fortsätta använda Edge så väntar en supersnabb upplevelse på internet med riktigt bra verktyg och funktioner.

När Microsoft introducerade sin webbläsare den 29 juli 2015 så såg den lite annars ut än vad den gör idag, precis som många andra webbläsare. De som läser detta och är lite äldre kan säkert minnas striden som var, där Microsoft ansågs vara “the bad guys” vilket ledde till en rejäl uppsving för Google Chrome och Firefox. Efter detta fick dock Edge ett rejält ansiktslyft och erbjuder idag versioner för  iOS, Android och Mac.

Den nästan bästa webbläsaren som är riktigt snabb

Något som kännetecknar Edge är att det är en webbläsare som är riktigt snabb oavsett operativsystem. Den kräver inte en hel massa prestanda från din enhet heller. Vi ska inte ljuga och säga att det är den webbläsaren som tänkt mest på din integritet, dock så är den inte på något sätt osäker att använda. Det finns många olika inställningar och klar information för Site Permissions Privacy Policy. Här finns alternativ som gör att du kan kontrollera och välja vad olika webbplatser har för behörigheter, tillåtelse av popup-fönster, autouppspelning av media och annonsblockering.

Edge var redan tidigare en riktigt snabb webbläsare, men med sin nya chromium version blev den ännu snabbare. Mer än att den blev snabbare så innehåller dessutom chromium versionen också andra funktioner. Några exempel är Read Aloud, möjligheten att skicka media till Chromecast-enheter och ett stort urval av tillägg. Du kan ladda ned Edge gratis till windows och linux här.

Opera

Webbläsaren från Norge som används av tusentals nordiska användare

Bästa webbläsaren

Opera är en webbläsare som ursprungligen fram till 2016 utvecklats av ett norsk företag som heter Opera Software ASA. Det är inte en av de mest kända eller mest använda webbläsaren, men den fungerar riktigt bra och har många bra funktioner, vilket gör att den platsar på vår lista över bästa webbläsare. Opera ägs idag av ett kinesiskt företag som har översatt webbläsaren på över 61 olika språk och gjort den tillgänglig för åtta olika operativsystem, bland annat windows och linux.

Opera är en webbläsare som skiljer sig dock en hel del från andra webbläsare när det kommer till funktioner, integritet och olika alternativ. En sak som Opera var ganska ensamma om till en början var att deras webbläsare inte var gratis till skillnad från deras konkurrenter. Dock så fanns det en reklamfinsansierad version som var gratis men innehöll en hel del reklam. Idag är dock reklamen borttagen även i gratis versionen av Opera. Förutom versionera för datorer som PC och MAC så finns även Opera tillgängligt gratis för mobiler och surfplattor, vissa mobiltelefoner från mindre kända märken.

Stöd för många olika webbstandarder

Opera stöder många olika, vanliga och mindre vanliga webbstandarder som exempelvis SVG, DOM, WML, HTML5, CSS3, XHTML, Javascript och XPATH. Opera har även många olika funktioner integrerat för sina användare. Några av de mest populära funktionerna är inbyggd RSS läsare, annonsblockerare, stavningskontroll, stöd för många tillägg, popup-blockering, snabb navigering och den mest populära som är deras inbyggda VPN-tjänst. VPN-tjänsten som ingår i Opera är kostnadsfri att använda och ligger integrerad för att enkelt kunna aktiveras då man vill. När du aktiverar Opera VPN i din webbläsare så får du en tillfällig ip-adress och du kan även välja från vilket land. Den fungerar bra för att vara en gratis tjänst, men den kommer inte upp i samma nivå som en VPN-leverantör som exempelvis NordVPN, ExpressVPN eller Ivacy VPN som är renodlade VPN-leverantörer.

Även om Opera har många bra funktioner och tjänster så tycker vi på Svenskawebbhotell.nu efter vårt test att den inte riktigt kan konkurrera med Mozilla, Chrome och Edge. Dels på grund av att den känns betydligt krångligare och lite mer rörig att använda men den kommer inte heller upp i samma hastighet när man surfar på webben som övriga webbläsare gör. Du kan ladda ned Opera gratis till windows här.

Purevpn

Bästa webbläsaren för mobilen

Idag används mobilen nästintill lika mycket som en data när det kommer till att surfa på webben. Även om det inte kan ses som likvärdigt att surfa på mobilen som på datorn än så länge så är det väldigt praktiskt att kunna använda internet på sin telefon när man är på resande fot eller ligger hemma i TV-soffan. Då mobilen är betydligt mindre än en dator så är upplevelsen också lite annars och din webbläsare ger andra storlekar på bilder och hemsidor exempelvis.

Alla mobiltelefoner har en förinstallerad webbläsare när de kommer från tillverkningen. Många väljer att fortsätta använda den webbläsare som ligger som standard medan andra väljer att installera en annan. Man vill ju såklart använda sig av den bästa webbläsaren även då man surfar i mobilen. Därför kan det vara bra att ha lite koll och få lite information om de olika alternativen som finns. Nedan kommer vi att gå igenom och ge dig information om vilken webbläsare vi tycker fungerar bäst för webben på mobila enheter, både android och iOS.

Bästa Webbläsaren för android

Bästa webbläsaren

Android mobiler är populära och väldigt bra telefoner att använda för att surfa på webben och de kommer ofta med en förinstallerad webbläsare som oftast är tillverkarens egen. Samsung telefoner har oftast Samsung Internet installerad när man köper en telefon från dem. Men efter att vi gjort lite research så kan vi se tydligt att majoriteten av de som använder en android telefon väljer att installera Google Chrome och använda den som standard istället.

Som vi påpekade tidigare så är Chrome ett val som kräver en hel del minne. Detta har man dock lyckats reducera en del när det kommer till mobila enheter. Det gör att de fungerar riktigt smidigt och man behåller fortfarande hastigheten som Chrome vanligtvis ger. Den webbläsaren som halkar in på en andraplats för android mobiler är Microsoft Edge. Edge erbjuder i princip samma funktioner i mobilen som på en data och är ett bra val om man inte vill använda sig av Chrome.

Bästa Webbläsaren för IOS

Bästa webbläsaren

När det kommer till IOS enheter så är Safari standard läsaren som är förinstallerad i alla IOS-enheter. Om du är ett fan av Apple och trvis bra med att använda Safari så är risken väldigt liten att du kommer överväga en annan webbläsare för att surfa på webben i din mobil. Det finns dock andra alternativ också om man inte känner sig helt bekväm med deras egen webbläsare.

Efter att vi testade två andra webbläsare som var Firefox och Chrome så kan vi ganska enkelt säga att Chrome från Google är klart den bästa webbläsaren för mobil och den vi rekommenderar att du installerar och provar på din IOS enhet. Precis som för Android mobilerna så håller Chrome riktigt hög hastighet utan att påverka mer av din prestande än nödvändigt. Du har även många val tillgängliga precis som på datorn. Det gör den riktigt smidig att använda även på IOS mobiler och surfplattor.

Mozilla håller inte måttet för mobila webbläsare

När det gäller Mozilla för IOS eller mobila enheter överhuvudtaget får vi tyvärr säga att det blev mer eller mindre en besvikelse. Webbläsaren klarar inte alla av att hålla samma standard i mobila enheter som på datorer. Det första vi la märket till var att den var betydligt mer obekväm att använda. Hela strukteren gör att man ofta måste använda två händer för att komma åt alla knappar och funktioner. Det är något man vill undvika då man surfar i mobilen. Det andra var nattläget som Mozilla har inbyggt, det kan faktiskt knappt kallas nattläge då det enda det gjorde var att förvränga färgerna istället för att dämpa dem. Det påverkade även foton och fick dem att se ut som negativ vilket såklart ger en trist upplevelse.

Så här kan vi ganska enkelt säga att Chrome är den bästa webbläsaren som alternativ om man inte vill använda sig av Safari som är förinstallerat på IOS enheterna. Även sett till integritet så håller Google samma standard i mobilen som på datorn.

Hostinger

Vilken webbläsare ska jag välja?

När det då kommer till slutskedet och beslutet om just vilken webbläsare du faktiskt ska välja så finns det ju like olika saker hos webbläsarna som spelar roll. Det första är hur aktiv du är i meningen hur mycket du faktiskt surfar på webben. Det andra är om du är mån om din säkerhet och integritet online som vi förutsätter att de flesta människor är. Och det tredje är hur många funktioner, tillägg och alternativ du vill ska finnas tillgängligt i webbläsaren som du väljer.

Sett till allt ovanstånde så hamnar vår rekommendation på Google Chrome. Chrome visar på en riktigt snabb webbläsare med många funktioner och möjligheter att exapandera den med massor av tillägg. Du kan enkelt skräddarsy Chrome så den passar dig och dina behov när du surfar online. Kanske är det dock prestandan den kräver som drar ner betyget en aning. Men om du har en bra dator och vill surfa privat och utan problem så är Google ett bra val.

En stark andraplats för Mozilla Firefox

Tätt efter på en andraplats hamnar Mozilla med sin webbläsare. Firefox har länge varit- och är återigen ett populärt val av webbläsare när det kommer till data användare. Firefox erbjuder en stabil webbläsare som är säker att avnända och göra det du ska med på internet. Det finns möjlighet till många tillägg du kan installera för att göra den mer personlighetsanpassad. Och din integritet är självklart alltid skyddad. Vi vill dock fortfarande poängtera att när det kommer till mobila enheter så är inte Mozilla något vi rekommenderar.

Bland de webbläsarna som hamnar lite längre ner hittar vi Microsoft Edge och Opera. Dessa webbläsare är inte dåliga på något sätt. Men de kommer fortfarande inte riktigt upp på samma nivå som Chrome och Firefox av lite olika anledningar. Dels har de inte samma möjligheter till expanderinger och är lite mera “stängda” eftersom de inte är lika anpassningsbara som de andra. När det kommer till säkerhet så kan vi inte säga att någon är mer säker än den andra. Här håller alla hög nivå.

Vi hoppas att denna information kan hjälpa dig i valet av webbläsare, både för din dator och dina mobila enheter.

Bästa webbläsaren

Vanliga frågor – Bästa Webbläsaren

Vad är en webbläsare?

Webbläsaren är det programmet som du använder på din dator för att läsa in hemsidor och bilder med mera.

Vilken är den bästa webbläsaren?

Det beror lite på dina behov, men enligt oss så är Google Chrome den bästa

Kan jag installera andra webbläsare på min mobil?

ja det går alldeles utmärkt!

Kan jag expandera funktionerna i min webbläsare?

I de flesta webbläsarna kan du göra det med hjälp av olika tillägg

Är det gratis att ladda ned?

Ja, de webbläsarna vi gått igenom här är alla gratis att ladda ned och använda

Hur vet jag vilken som är säker och inte?

I texten ovan går vi inte igenom någon osäker webbläsare. Alla webbläsare i texten ovan är säkra att använda.

kan jag surfa privat i alla webbläsare?

De flesta webbläsare ger dig möjligheten att surfa privat.

Bästa webbläsaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *