Hur påverkas vi av alla timmar framför skärmen?

Home » Webbhotellsbloggen » Hur påverkas vi av alla timmar framför skärmen?

Problem med torra ögon efter att ha suttit framför en skärm är något som många känner av. I synnerhet om man ägnar flera timmar med läsande, spelande eller annat där ögonen får jobba mer intensivt. 

Att sitta många timmar framför skärmen utan att pausa ögonen och för att röra på kroppen, kan leda till flera saker. Till exempel trötta ögon, huvudvärk samt stela muskler och leder. Däremot går allt detta att förebygga genom att lyssna på sin kropp och att ta hand om sig själv.

Studier har visat att hjärnan behöver paus efter 45 minuter och denna regel hör man ofta i olika sammanhang. Till exempel om man sitter på en konferens, i ett möte, studerar eller arbetar. Inlärningsförmågan blir bättre med regelbundna pauser och kroppen behöver så kallad pausgympa.

Några sätt att avlasta ögonen och resten av kroppen

  • Vänd bort blicken från skärmen, titta upp mot taket och blinka några gånger. Ögonen får vila från skärmljuset och med hjälp av blinkningarna känns ögonen mindre torra. Genom att tilta huvudet bakåt får nacken vila och halsmusklerna får töjas ut från sitt spända läge.
  • Investera i ögondroppar som hjälper mot torra ögon. Vila ögonen några minuter efter användning, så dropparna får verka ordentligt.
  • Kontrollera om du kan justera inställningarna på din skärm, som lutningen på skärmen och ljusstyrkan. Försök sitta lite högre med huvudet än skärmen, så ögonen tittar neråt lite och sitt mer upprätt med rygg och axlar. Gällande skärmljuset kan det underlätta för ögonen om du sänker ljusstyrkan.

Sporadiskt skärmtittande

Användande av mobiltelefoner har förändrats oerhört de senaste 10 åren, bland annat på grund av telefonens utveckling, men även för att vi använder oss allt mer av digital lösningar.

Ofta glömmer vi bort hur ofta vi tittar ner i mobilskärmen och därmed uppmuntrar gamnacken, även om det enbart gäller kortare stunder. 

Det är sällan vi använder oss av mobiltelefonen på samma sätt som med en dator. Även om det går att titta på film via mobilen, så sker det inte lika ofta på så liten skärm och inte heller längre stunder. Hos de flesta mobilanvändare blir fingrarna mer utsatta än ögonen, då det ofta används olika appar för att kontakta vänner och familj.

Via olika appar på mobilen kan man välja att spela in ett röstsamtal istället för att skriva. Det gör det även enklare för en att skifta mellan olika appar. Ett röstklipp blir mer personligt än ett textmeddelande och en del kan känna att det är lättare att diskutera vissa saker via röstklipp i ett chattfönster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *