Så får du snabb och stabil internetuppkoppling när du reser med husbil 

Home » Webbhotellsbloggen » Så får du snabb och stabil internetuppkoppling när du reser med husbil 

Internet är i dag en stor, om inte avgörande, del av de flestas vardag. Oavsett var vi befinner oss vill vi kunna vara uppkopplade, exempelvis för att kunna jobba, streama film och serier eller hålla kontakt med nära och kära. När det är dags för semester och man ska ge sig ut på resande fot blir frågan om snabb och stabil internetuppkoppling särskilt aktuell. 

Populärt att köpa husbil 

Att ”hemestra” var en trend som blev omtalad under pandemin, och som fortsatt även efteråt. Många väljer i dag att köpa husbil och göra den till sitt mobila boende under såväl semestrar som helger, vilket inte minst visar sig på landets campingar. Mellan januari och april i år, det vill säga innan högsäsongen sparkade i gång, ökade beläggningen på campingplatserna med 31 procent jämfört med förra året, enligt SCB. 

Många husbilsägare är väl medvetna om att internet inte alltid är en självklarhet när man befinner sig ute på vägarna. Trots att Sverige besitter ett välutvecklat mobilnät kan det vara svårt att säkra uppkoppling på många platser runtom i landet.  

Wi-Fi på campingplatser sällan tillräckligt 

I dag är det nästan mer regel än undantag att campingplatser i Sverige erbjuder sina besökare uppkoppling till Wi-Fi. Men ofta är det många personer och enheter som ska samsas på ett och samma nätverk, och det är sällan kapaciteten räcker till att alla ska kunna streama film eller distansjobba samtidigt. 

Så vilka lösningar finns egentligen för att kunna åtnjuta god internetuppkoppling i husbilen? Nedan berättar vi mer om hur man kan surfa sömlöst i huset på hjul. 

Mobilt bredband med 4G eller 5G 

Mobilt bredband är något de flesta känner till hur det fungerar, då det påminner om ett klassiskt mobilabonnemang som många har till sin smartphone. Även här ansluter man sig trådlöst till mobilnätet och skickar samt tar emot data via 4G eller 5G. Men vill man exempelvis koppla upp sig via dator är det mobila bredbandet ofta att föredra, då internetdelning via telefonen sällan ger optimal prestanda. 

För att kunna använda mobilt bredband får man ett SIM-kort medskickat från sin operatör. Det är långt ifrån alla enheter som har en lucka för SIM-kort, så ska man surfa från datorn kan man använda sig av en USB-dongel. Kortet placeras i dongeln som sedan kopplas in i datorns USB-port. 

Det är viktigt att välja operatör med omsorg. Detta då många av aktörerna erbjuder olika bra täckning på olika platser. Man vill säkerställa att den operatör man använder sig av kan leverera på resans destinationer.  

Mobil router för snabb uppkoppling till hela familjen 

Vill man kunna koppla upp flera enheter till internet kan man komplettera det mobila bredbandet med en router. Man kan välja mellan en stationär router, som kan kopplas in i ett vägguttag, eller en mobil router, som fungerar likt en mobil som internetdelar med skillnaden att kapaciteten är betydligt större. Somliga mobila routrar har möjlighet att erbjuda stabil uppkoppling till hela 20 enheter. I dag finns dessutom alternativ särskilt anpassade för husbilar, som är skaktåliga och kan kopplas till cigarettuttag. 

En av de viktigaste komponenterna i en router är antennen. Denna gör så att routern kan ta emot starkare signal, och på så sätt erbjuda bättre uppkoppling. För bästa resultat bör antennen placeras högt i husbilen och med fritt utrymme runtom sig. Hur snabb uppkoppling som ges skiljer sig dock mellan olika antenner.  

Produkterna för internet till husbil är många och välutvecklade, så i dag är det fullt möjligt att surfa lika smidigt i det mobila hemmet som i det stationära. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *