Vad är SSL?

Home » Webbhotellsbloggen » Vad är SSL?

Du har kanske hört order SSL förut men inte riktigt har kolla på vad det är och vilken funktion det egentligen har. SSL är en förkortning av “secure sockets layer”. Det är kort förklarat ett protokoll som skyddar Integriteten hos en webbplats besökare och håller internetanslutningen säker. Det kan alltså ses som en kryptering av trafiken. SSL gör det svårt för obehöriga att spionera på trafiken som skickas mellan en hemsida som ligger på en webbserver och besökarens webbläsare. Ett SSL certifikat används normalt sett på hemsidor där man loggar in med lösenord. Men också på en webbplats där man kan genomföra betalningar med kort exempelvis för att webbplatsen ska hållas säker.

SSL Certifikat

Ett SSL certifikat är något som fungerar som ett digitalt ID för en webbplats. Det används för att säkert kunna skicka och kryptera information vid transaktioner online. Eller vid inmatning av exempelvis ett lösenord på en hemsida. Om du gör en betalning med ditt kontokort på en hemsida så vill du ju såklart att dina kortuppgifter och all information kring din betalning ska vara 100% säker. Om webbplatsen då har ett Certifikat så kan du vara säker på att all information skickas helt krypterad. Ingen annan kan se den datan som skickas.

Ett annat exempel på där SSL används är när du loggar in i WordPress admin panelen i din webbläsare med ditt användarnamn och ditt lösenord. Den informationen skickad då över en säker anslutning och ingen annan än du kan se de uppgifterna.

Hur vet jag om en hemsida har ett aktivt SSL Certifikat?

Att ta reda på om webbplatsen har ett SSL certifikat är väldigt enkelt. Där du skriver in adressen till den hemsida du vill besöka så kan du normalt sätt se att webbadressen börjar med http://, detta betyder att hemsidan inte har SSL aktivt och därmed är inte inloggningsuppgifter och annan känslig information krypterad. Men, om webbadressen istället börjar med https:// så innebär det att sidan har ett aktivt certifikat. Därmed skickas all känslig information över en säker anslutning. Bilderna nedan visar några exempel på ett aktivt certifikat och en webbplats utan SSL.

Hemsida med SSL Certifikat

Hemsida med SSL

Hemsida utan SSL Certifikat

Hemsida utan SSL

Google och HTTPS

I början av Juli 2018 gick Google ut med nyheten att webbplatser som saknar ett SSL certifikat kommer att markeras som “Not Secure”, alltså inte säkra webbplatser. Detta medförde att majoriteten av alla som ägde och drev en hemsida började skaffa certifikat. Vilket var ett klokt val. Certifikatet indikerar att din hemsida är säkert för besökare. Och dessutom indikerar det att all information skickas krypterad över en säker anslutning via webbläsare och webbserver. Den största anledningen till att Google ville göra SSL till ett måste är att göra internet så säkert som möjligt, då mycket olagligheter förekommer på internet i form av olika bedrägerier och kapningar av identitet.

Om man trots detta valt att inte göra sina hemsida säker för sina besökare med certifikatet, så kommer man troligtvis att få räkna med att få mindre besökare till sin webbplats. Dels för att hemsidan inte är lika säker som sajter med SSL aktivt, men också för att det ger ett tydligt intryck av att anslutningen inte är säker eftersom att det kommer att visas i webbläsaren, samt att man endast kommer att see http, istället för https.

Ranka högre på Google

Fördelar med HTTPS

Fördelarna med certifikatet är många. Vi har överlag säkrare webbplatser och en högre säkerhet online när vi använder SSL. En annan fördel är också att Google kommer att ranka dina hemsida högre i de organiska resultaten om du ser till att ha certifikatet installerat på din webbplats. Det är alltså inte bara viktigt för andra som besöker webbplatsen. Det är också viktigt för dig själv som äger hemsidan att den ger ett intryck av säkerhet. SSL används även för att hålla information och data som skickas via e-post krypterad. I listan nedan finns några olika punkter som särskilt visar vissa fördelar med ett certifikat.

  • Ranka högre i de organiska sökresultaten på Google
  • Din hemsida ger ett intryck av att vara säker för dina besökare
  • Om du använder HTTPS visas det tydligt i webbläsare för de som besöker din hemsida
  • Det är viktigt om du har en sajt som hanterar känslig data
  • Det kan öka konverteringen på din hemsida eftersom https-webbadressen som kommer med SSL-certifikatet visar att din sida är säker
Fördelar med SSL

Hur skaffar jag SSL/HTTPS?

Om du är intresserad av att skaffa ett SSL certifikat till din hemsida (som vi på svenskawebbhotell.nu rekommenderar) så gör du det genom att prata med ditt webbhotell där du hostar din webbplats. Där kan du få svar på dina frågor, samt att de kan hjälpa dig att beställa ett certifikat. Du kan även lägga en beställning själv och installera det om du har kunskapen. Om du har en hemsida i WordPress så finns det plugins som gör att du kan installera ditt certifikat med bara ett klick.

Genom att installera certifikatet visas din hemsida som säker, vilket gör så att andra besökare får en bra känsla då de besöker din webbplats. Https kommer tydligt att visas i webbläsaren för de som besöker sajten.

Webbhotell där SSL Certifikat ingår

FS Data

FS Data

Hos FS Data ingår gratis SSL certifikat i alla deras paket för alla kunder. Det är inte hos alla webbhotell det ingår, men FS Data bjuder på certifikatet i alla sina paket. FS Data erbjuder webbhotell från 84kr/månad.

Loopia

Loopia

Loopia erbjuder gratis SSL Certifikat i alla sina paket till kunder. Det billigaste paketet för webbhotell är privatpaketet som kostar 39kr/mån. Loopias certifikat är väldigt enkelt att installera och om du har en WordPress sida så räcker det att installera tillägget som heter lets encrypt och bara aktivera det i admin panelen i WordPress. Smidigt och enkelt.

Vanliga frågor – Vad är SSL?

Vad är SSL certifikat?

Det är ett protokoll, det gör att data och all information är säker

Vad är https?

Https indikerar att din webbplats är säker och att det finns ett aktivt SSL certifikat installerat från webbservern.

Vad står https för?

Det är en förkortning som man använder för “Hypertext Transfer Protocol Secure”

Vad är tls?

Tls är en förkortning av “Transport Layer Security” som är en vidareutveckling av SSL-Protokollet

Hur skaffar jag ett SSL certifikat?

Du behöver lägga en beställning på ett certifikat hos ditt webbhotell. Eller också kan du prata med supporeten som i många fall hjälper dig att beställa och installera certifikatet korrekt.

Behöver jag ha SSL på min hemsida?

Nej, det är inget krav. Men ofta väljer man att ha det då det får webbplatsen att se mer säker ut att använda och det skapa en tryggar atmosför för be

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *