Kan svenskar spela hos spelbolag utan licens?

Home » Webbhotellsbloggen » Kan svenskar spela hos spelbolag utan licens?

Sedan år 2019 har den svenska spelmarknaden vuxit sig större och större. Anledningen bakom denna utveckling är spellagen som introducerades samma år. Lagen gjorde det möjligt för privatägda spelbolag att etablera sig på den svenska marknaden.

Tidigare fanns endast de statliga alternativen att tillgå i Sverige. Men den som sökte sig utanför landsgränserna kunde hitta en uppsjö av valmöjligheter. Trots spellagens inträde finns möjligheten att spela på utländska casinon och bettingsidor kvar, och många väljer att nyttja den.

Lagligt att spela på utländska spelsidor

Enligt spellagen får endast spelbolag som ansökt om och godkänts Spelinspektionens licens verka i Sverige. Den svenska staten uppmuntrar svenskarna att spela hos inhemska spelbolag, men det är trots allt upp till var och en var man väljer att spela.

Därav är det fullt lagligt för svenskar att på egen hand uppsöka spelbolag utan svensk licens. Så länge spelsajten i fråga inte marknadsför sig i Sverige eller mot svenskar, exempelvis genom att ha svenska språket på sin sajt eller erbjuda SEK som valuta, går det hela rätt och riktigt till.

Det finns flera anledningar till att en del svenskar väljer att besöka utländska spelsidor. Bland de vanligaste återfinns att man där kan erbjudas fler bonusar och andra odds än i Sverige. Det är även vanligt att spelare som av misstag spärrat sig via Spelpaus söker sig till spelbolag utan svensk licens, som inte omfattas av avstängningsregistret.

Svenska IP-adresser blockerade på vissa sajter

Trots att svenskar får spela utan svensk licens är det inte alltid man kan göra det. Det finns nämligen en lång rad utländska spelsidor som valt att blockera svenska IP-adresser från deras sajter. Dessa skydd är i regel mycket effektiva, vilket innebär att det inte går att spela från en svensk dator eller mobil. I somliga fall kan man inte ens komma in på webbplatsen.

Anledningen till att spelsidor väljer att implementera dessa spärrar varierar. Det kan exempelvis handla om att den licens spelbolaget omfattas av endast accepterar inhemska spelare.

En annan vanlig anledning är att spelbolaget i fråga är på väg eller befinner sig i en process av att ansöka om licens hos Spelinspektionen. Om de då redan accepterar spelare från Sverige kan processen försvåras avsevärt.

Säkerställ att svenskar accepteras

I det fall man kan besöka och registrera sig på en utländsk spelsida är det tydligt att den är tillgänglig för svenskar. Men det kan trots detta vara fördelaktigt att ta en extra titt på spelsajtens villkor. Detta då spelbolaget kan besitta andra restriktioner mot svenskar. Exempelvis kan bonusar vara blockerade för IP-adresser från Sverige.

För att säkerställa vad som gäller för svenskar kan man söka på termen ”Sweden” på sajtens undersida där regler och villkor beskrivs. Får man ingen träff finns i regel inga särskilda restriktioner för svenska spelare.

Betalningsblockeringar nu och i framtiden

I vissa fall begränsas dock svenskars möjlighet att spela hos utländska spelbolag utan att det är sajtens eget beslut. Detta har att göra med så kallade betalningsblockeringar, som under en tid varit ett hett debatterat ämne i spelvärlden.

I dag finns nämligen möjlighet för Spelinspektionen att blockera särskilda betalningsmetoder från att användas av svenskar på utländska spelsidor. Detta i ett försök att minska antalet spelare som väljer spelbolag utan svensk licens. I dagsläget omfattas endast ett fåtal metoder av blockering, främst e-plånböcker, men sannolikt är att antalet kommer öka i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *