Den ultimata guiden för att starta din webbsida

Home » Webbhotellsbloggen » Den ultimata guiden för att starta din webbsida

Att starta en webbsida kan kännas överväldigande, särskilt om du är nybörjare och inte vet var du ska börja. Denna artikel kommer att guida dig genom processen steg för steg, från att skriva innehåll till att välja rätt webbhotell. Läs vidare för att lära dig hur du enkelt kan skapa en hemsida.

Planering och mål

Innan du börjar bygga din webbsida är det viktig att först planera och sätta upp mål kring vad syftet med hemsidan ska vara. Vill du informera om olika produkter och tjänster, eller vill du sälja dem? Vilka ingår i din målgrupp?

Skriv ned dina mål och skapa en struktur för hur din hemsida ska se ut och fungera. I dag finns flera verktyg att implementera – från bokningsprogram till e-handelsplattformar.

Välj en plattform

Det finns många plattformar att välja mellan när du ska bygga din hemsida. Några populära alternativ är WordPress, Wix och Weebly. Då alla har olika funktioner är det viktigt att du väljer den som passar hemsidans ändamål samt din tekniska kompetens. Om du är nybörjare kan exempelvis Wix vara en bra start, medan WordPress kan vara ett alternativ för den som är mer kunnig inom hemsideuppbyggnad.

Skapa innehåll

Innehållet är hjärtat av din hemsida och är det som lockar besökare. Planera och skapa innehåll som är relevant, engagerande och värdefullt för din målgrupp. Se till att varje sida har ett tydligt syfte och att ditt budskap är enkelt att förstå.

Ska din webbsida vara informativ i ett specifikt ämne, är det viktigt att dina texter innehåller korrekt information, samt ger ett värde för den som läser. Är målet att sälja produkter och tjänster gäller det att ge besökaren tydlig information om vad produkterna ska användas till och hur.

Du kan även använda dig utav bilder, videor och annan infografik för att göra innehållet mer visuellt och intressant. Något som ofta lockar fler nya besökare, eller ser till att befintliga kunder stannar kvar en längre tid på din webbsida.

Sökmotoroptimera din webbsida

För att din hemsida ska synas på sökmotorer som Google, Bing eller Yahoo, är det viktigt att också arbeta med sökmotoroptimering, eller förkortat, SEO. SEO innebär att anpassa ditt innehåll och din hemsidas struktur för att göra det lättare för sökmotorer att hitta din sida samt visa upp den för de som gör sökningar. Här ingår det att exempelvis använda relevanta sökord i ditt innehåll samt att innehållet är relevant och värdefullt för din målgrupp.

Designa din webbsida

När du har valt en plattform och bestämt vad för innehåll den ska ha, är det dags att skapa en relevant design. De flesta plattformar erbjuder mallar som du kan anpassa efter dina behov. Likt innehållet du skapar, ska designen spegla det du önskar att förmedla på webbsidan. Se därför till att fokusera på en ren design som är lätt att navigera genom, samt att du använder färger och typsnitt konsekvent.

Välj ett domännamn

Ett domännamn är din webbsidas adress på internet, som www.svenskawebbhotell.nu. Det är viktigt att välja ett domännamn som är lätt att komma ihåg, beskriver din verksamhet och är unikt. När du väljer namnet på webbsidan kan det dock först vara värt att kika så den inte redan används, samt vem som äger domänen.

Skaffa ett webbhotell

Det kan också vara en god idé att se över olika webbhotell innan du startar upp din egna webbsida. Ett webbhotell är en tjänst som lagrar din webbsidas filer och gör dem tillgängliga på internet. Det finns många webhotell att välja mellan som exempelvis One.com, Miss Hosting och Loopia där alla erbjuder olika varianter och paket.

För att välja det bästa webbhotellet gäller det att se över några punkter som:

  • Pris
  • SSL-certifikat
  • Bandbredd
  • Kostnad för eventuella uppgraderingar
  • Antalet e-postadresser
  • Antalet backuper
  • Antalet hemsidor som ingår i paketet
  • Kostnad för första året

Marknadsföring och underhåll av webbsida

När din webbsida är klar är det dags att marknadsföra den och dra besökare till den. Använd sociala medier, e-postmarknadsföring, bloggande och andra kanaler för att sprida ditt budskap och locka besökare. Dessutom är det viktigt att regelbundet uppdatera och underhålla din hemsida. Se till att ditt innehåll är aktuellt, att länkar fungerar och att din hemsida är säker och snabb.

Sammanfattning

Att starta en hemsida kan vara en utmanande process, men genom att följa dessa steg kan du skapa en framgångsrik sida även som nybörjare. Börja med att planera och sätta upp mål, för att sedan skapa innehåll, välja ett domännamn och komma i gång med det hemsidan är ämnad för. Med tålamod, engagemang och rätt verktyg kan du skapa en hemsida som uppfyller dina mål och attraherar besökare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *