Hur startar man en blogg och tjänar pengar?

Home » Webbhotellsbloggen » Hur startar man en blogg och tjänar pengar?

Kanske vill du låta dina nära och kära veta vad du har för dig, eller kanske har du ett ämne du brinner för och vill skriva av dig om? Oavsett vilket kan svaret vara att starta en blogg. Att blogga är för många en rolig hobby, men det kan också fungera som ett effektivt sätt att dra in extra pengar.

Så hur startar man en blogg och tjänar pengar på den? I den här artikeln får du flertalet tips som gör att du enklare kommer i gång.

Så startar du en blogg

Att starta en blogg är i dag enklare än någonsin tidigare. Det första du behöver är en idé. Vilket ämne vill du blogga om? Förslagsvis ska du hitta ett ämne du känner starkt för. Dels blir det roligare att skriva inläggen och hålla bloggen i gång, dels blir innehållet sannolikt mer levande och underhållande att läsa. Huruvida din blogg handlar om filmer, politik eller något helt annat spelar ingen roll, så länge det finns en tilltänkt publik.

När du har din idé är det dags att sätta upp det praktiska. Här är det första steget att välja ett webbhotell. I jakten på det bästa webbhotellet finns många faktorer att hålla koll på. Exempelvis vill du att ett webbhotell kan erbjuda snabba laddningstider, tillräcklig bandbredd och SSL-certifikat, till ett billigt pris. 

Därefter återstår bara att registrera ett domännamn, att välja tema (eller designa ett eget) och att skapa ditt första inlägg.

3 sätt att tjäna pengar på din blogg

Nu när bloggen är i gång återstår den viktiga frågan: Hur startar man en blogg och tjänar pengar på den? Nedan går vi igenom tre sätt på vilka du kan dra in extra pengar genom din blogg.

1. Bannerannonsering

Banner-annonser är ett av de vanligaste sätten att tjäna pengar på sin blogg, särskilt i början av bloggkarriären. Anledningen? Det går både snabbt och enkelt. Dock är detta inte det mest lönsamma sättet att tjäna pengar på din blogg.

Kort beskrivet innebär bannerannonsering att det placeras klickbara länkar intill innehållet på din blogg, inte sällan i form av en bild. Syftet med detta är dels att företaget bakom annonsen vill öka kännedomen om sitt varumärke, dels att läsarna ska klicka sig vidare till företagets webbplats. 

2. Sponsrade inlägg

Ett annat sätt för företagen att nå ut med sitt varumärke eller budskap är genom att publicera sponsrade inlägg på din blogg. Det kan exempelvis handla om recensioner av en produkt eller ett inlägg där du berättar om företaget. Fördelen med denna metod är att du själv kan skriva inläggen, och därför har möjlighet att få annonsen att smälta in naturligt på din blogg. 

Sponsrade inlägg är en relativt vanlig form av marknadsföring, vilket innebär goda möjligheter för dig att tjäna pengar på det. Men för att denna strategi ska fungera krävs i regel att du drar mycket trafik till din blogg. 

Det finns ingen exakt siffra för hur många besökare du behöver ha för att komma i gång. Ett bra riktmärke kan dock vara tusen besökare i månaden. Men ju fler besökare, desto större möjligheter att tjäna pengar. Det kan därför ta sin lilla tid innan du kommer i gång med sponsrade inlägg.

3. Affiliate-marknadsföring

Affiliate-marknadsföring är en metod som exploderat i popularitet på senare tid. Detta går ut på att du marknadsför olika företags produkter, och för varje gång som du skapar en försäljning åt företaget får du provision.

För att du ska tjäna stora pengar via affiliates krävs att du driver mycket trafik till din blogg. Här är det en fördel att arbeta med trafikökande metoder såsom sökmotoroptimering, vilket gör att du rankar högre i Googles resultatlistor på ord och fraser som är relevanta i sammanhanget.

Avslutning

Att tjäna pengar via banner-annonsering är ingen större utmaning – här räcker ofta med att du kan bidra med kvalitativt innehåll som lockar läsare. För att tjäna de större pengarna, däremot, krävs i regel att du arbetar aktivt för att dra trafik till din webbplats. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *