Domännamn

Home » Webbhotellsbloggen » Domännamn

Att köpa ett domännamn innebär att du registrerar ett domännamn hos en domännamnsregistrator. Ett exempel på en domänregistrator är ett webbhotell. Ett hett tips för att registrera en billig .se domän är hos MissHosting. Det första du behöver göra är att hitta en ledig domän. Du bör dock ha i åtanke att det finns över 146 miljoner registrerade domäner. Därför är de en bra idé att fundera ut ett unikt namn för din domän. En annan bra idé är att köpa till andra domäner med med samma domännamn med .nu och .com toppdomäner. Priserna för .se domäner och andra vanliga domäner ligger vanligtvis mellan 29kr – 299kr. Detta beror dock på hos vilket webbhotell eller domännamnsregistrator du registrerar.

Att tänka på innan du ska registrera domännamn

Det finns många bra anledningar till att skaffa en domän:

  • Om du har ett företag, ökar ett domännamn din trovärdighet. Ett företag som inte har ett eget domännamn ger ett intryck av att vara mindre seriöst.
  • Om du har lyckan att hitta ett ledigt domännamn som beskriver ditt företag väl så kommer folk att komma ihåg det och chansen för återkommande besökare ökar.
  • Om du väljer att registrera din domän hos ett webbhotell som vi rekommenderar, är du ägare av domänen även om du skulle byta webbhotell längre fram. Besökaren märker inte heller av bytet varken före eller efter.

Domännamn försvinner väldigt snabbt, speciellt domännamn som innehåller populära sökord. En del som är insatta i ämnet säger faktiskt att alla bra domännamn är borta. Det bör dock tas med en nypa salt. Men det är sant att de flesta bra domännamn som har med produkter och tjänster att göra är upptagna. Om du vill ha ett domännamn för din hemsida, är det en bra idé att inte vänta. Det ökar risken för att någon annan tar ditt domännamn. Trots allt så är 99 kr per år för domänen ganska billigt när du inser att du säkrar ett bra namn på din webbplats. Hitta billiga domäner här.

Domäner och SEO

Om du har planer på att driva din webbplats för ditt företag eller om du vill att besökare helt enkelt ska ta del av ditt innehåll, då är chansen stor att du vill att din webbplats syns på Google oavsett om du redan vet det eller inte. En huvudfaktor av Googles rankingfaktorer handlar just om domänen och domännamnet.

Ålder på domänen har också stor betydelse, äldre domäner rankar bättre än domäner som nyligen registrerats. Det skapar en auktoritet i Googles ögon speciellt om domänen även varit har varit aktiv under flera år och inte bara parkerad. Det kan även vara en bra idé att du registrerar domänen längre än ett år. Det visar på att du har planer för den när det kommer till SEO.

Nyckelord i domänen innebär att du har ditt primära sökord i ditt domännamn. Exempelvis Svenskawebbhotell.nu. Det innebär att vi vill synas på ord relaterat till webbhotell.

Nyckelord i domänen

Att ha nyckelordet som första ord är något man bör försöka med, detta ger en ännu större fördel än att endast ha sökordet i ditt domännamn.

.Om du bedriver verksamhet i ett visst land så bör du använda dig av landets toppdomän. Se exempel nedan.

Exempeldomän.se – om du bedriver verksamhet i Sverige.
Exempeldomän.fi – ifall du bedriver verksamhet i Finland.
Exempeldomän.no – ifall du bedriver verksamhet i Norge.

En lite nackdel med detta kan vara om du vill använda samma domännamn i andra länder kommer det bli svårare än om du har en .com domän.

Just därför rekommenderar vi att du köper till ett par toppdomäner för att säkra upp för framtiden. Det kostar ett par extra hundralappar men är synnerligen värt det i det långa loppet.

Dessa faktorer är dock inte avgörande om du kommer att synas i Google eller inte, det är betydligt svårare än så. Men om du gör rätt så tidigt som möjligt och arbetar dig uppåt med SEO så ökar dina chanser att ranka högt på Google.

Letar du efter billiga domäner?

Billiga domäner hittar du hos de webbohtell som vi rekommenderar. Ett ungefärligt pris för en billig domän ligger på ca 99 kr per år och en dyrare årsavgift ligger på ca 199 kr. De webbhotell som vi listar på vår sajt brukar även ha rabatterade priser på sina domäner då och då. Misshosting är webbhotellet som brukar erbjuda bäst rabatt på domännamn och med deras billiga webbhotell samt den kundservice som finns rekommenderar vi dem om du är ute efter att köpa en eller flera domäner billigt.

Tänk på detta om ditt mål är att driva trafik via organiskt sök på Google. Domäner med exakt matchning innebär att domännamnet heter exakt det du arbetar med eller det sökord du önskar synas på, casino.se till exempel. Google ger en fördel till exaktmatch domäner så det är alltså inte alltid bäst att köpa nyregistrerade billiga domäner om du tänker arbeta med SEO på din hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *